Ogrzewanie - zimowy niezbędnik

Ogrzewanie - zimowy niezbędnik czyli ogrzewanie na olej przepracowany Radiator ma rozwiniętą powierzchnię zewnętrzną, wykonywaną przez wyprofilowanie, wytłoczenie lub przyspawanie pasów blachy do rury w której płynie czynnik grzejący. Wady i zalety, porównanie z konw

Dodane: 21-03-2019 12:35
Ogrzewanie - zimowy niezbędnik

ogrzewanie na olej przepracowany


Promienniki energii cieplnej

Grzejniki radiatorowe

Grzejniki radiatorowe są obecnie wypierane przez grzejniki konwekcyjne. Powietrze przepływa na zewnątrz radiatora. Radiator ma rozwiniętą powierzchnię zewnętrzną, wykonywaną przez wyprofilowanie, wytłoczenie lub przyspawanie pasów blachy do rury w której płynie czynnik grzejący.

Wady i zalety, porównanie z konwekcyjnymi:

zajmują większą powierzchnię ściany,
pomieszczenie jest ogrzane równomierniej,
łatwiej uzyskać wyższe temperatury w dolnej części pomieszczenia,
słabo wymuszają obieg powietrza w pomieszczeniu,
większa część ciepła jest odprowadzana przez promieniowanie cieplne.

Promienniki energii cieplnej

Bardzo cenione jako źródło ciepła w wysokich pomieszczeniach z uwagi na bezpośrednie ogrzewanie ciał stałych przez promieniowanie podczerwone, a nie przez powietrze, które dopiero wtórnie jest ogrzewane przez ciała stałe, dzięki czemu ciepło ukierunkowane jest do dolnej partii wysokiego obiektu. Systemy grzewcze oparte na promiennikach charakteryzują się minimalną bezwładnością, szczególnie oparte na promiennikach gazowych i elektrycznych.

Promienniki obecnie należą do najchętniej stosowanych urządzeń grzewczych stosowanych w dużych obiektach przemysłowych, logistycznych i sportowych.

Wady i zalety:

Zalety:

niższe koszty eksploatacji systemu przy tym samym komforcie cieplnym
możliwość stosowania pełnej automatyki sterującej
układ zdecentralizowany przy większych obiektach
możliwość ogrzewania strefowego
kontrola komfortu termicznego całej powierzchni ogrzewanej

Wady:

zależne od rodzaju promienników (gazowe, elektryczne, wodne)


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie


Wykorzystanie metody nagrzewającej w warunkach domowych

ogrzewanie na olej przepracowany

Metoda nagrzewająca znajduje swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w warunkach domowych służy ona do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Spożywcze funkcje mikrofalówki oprócz wszystkich innych zastosowań tego sprzętu polegają właśnie na szybkim nagrzewaniu jedzenia. Pozostałe funkcje mikrofalówki pozwalają także między innymi na rozmrażanie różnych produktów spożywczych i są wykorzystywane także przez osoby pracujące w innych działach przemysłu niż przemysł spożywczy. Samo posiadanie mikrofalówki w domu stało się już niemal standardem i trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez posiadania mikrofalówki, która pozwala na zjedzenie czegoś ciepłego pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu w ciągu tygodnia.


Ogrzewanie domów jednorodzinnych

Sposób dostarczania ciepła do domów uzależniony jest od tego, w jakim miejscu stoi konkretny dom oraz od tego, jakiego rodzaju firmy położone są w ich pobliżu. One przecież są odpowiedzialne za dostarczanie do domów ciepła wytwarzanego w odpowiedni sposób. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy właściciel domu może samodzielnie wybrać najlepszy dla siebie sposób ogrzewania domu, który jest w pełni niezależny. Oczywiście konkretne sposoby takiego ogrzewania są uzależnione również od wielkości domów, a także od tego, jakie osoby w nim mieszkają. Dlatego w niektórych przypadkach lepiej jest samodzielnie wybierać sposób ogrzewania domu niż zdawać się jedynie na oferty przedstawiane przez firmy grzewcze. Jednocześnie można sięgać po dodatkowe urządzenia grzewcze.



© 2019 http://nagrzewnice.grecja-wakacje.waw.pl/